Follow Us On Twitter - Image
 x 

Winkelwagen is leeg

  

 PayPal Logo 

 

Verzending direct vanuit Italië.

Levertijd 5 tot 7 werkdagen.

Verzendingen worden gedaan via GLS.

Tarieven voor Nederland van af € 16,50

Tarieven voor België van af € 16,50.

 

Indien u niet tevreden bent over uw bestelling, kunt u uw bestelling retour sturen door op de onderstaande link te klikken.

Bestelling retour sturen

Deze pagina verteld het verhaal van de olijfolie zoals deze bij ons wordt gemaakt.

 

 

 

Als de olijven rijp zijn worden de netten onder de bomen neergelegd. Het plukken gebeurd met de hand met harkjes. De olijven vallen op het net, waardoor de olijven die met de harkjes van de bomen zijn afgehaald niet vermengd worden met de eerder afgevallen olijven. Ook komt er een kleine hoeveelheid blad mee.

 

Deze olijven zijn namelijk al “verzuurd”. Als men deze olijven ook zou persen zou de zuurgraad veel hoger liggen.Olijven plukken

 

Als alle olijven van de boom zijn geharkt worden de olijven in kistjes gedaan. Als de kistjes vol zitten wegen ze tussen de 20 en 25 kilo. Afhankelijk van de grote van de olijven.

 

Hierna worden de olijven over een open “glijbaan” gerold. In deze “glijbaan” zitten gleuven waardoor het meegeharkte blad door valt. De olijven rollen naar een kistje wat onderaan de glijbaan geplaatst word.

 

Aan het einde van de plukdag worden de kistjes naar de frantoio (olijfpers) gebracht. Hier worden de kistjes over geladen in een grote kist. Deze kist weegt vol tussen de 250 en 300 kilo. Als de kist vol is kan deze worden geperst.

 

KantelbakDe kist wordt met een heftruck in een kantelbak geplaatst. Via een lopende band worden de olijven naar een wasbak getransporteerd. Voordat de olijven in het bad vallen wordt door een grote afzuiger eerst nog overtollig blad weggezogen. In het bad worden de olijven gewassen. Wederom gaan ze over een open glijbaan waardoor het laatste blad wat eventueel tussen de olijven is gebleven er uit wordt gezeefd. De olijven komen nu in een verzamelbak.

Indien deze bak vol is met olijven worden ze naar de molenstenen getransporteerd d.m.v. een wormwiel."

MolensteenIndien de olijven een half uur geplet zijn gaat het goedje in een verwarmde bak. Ook hier wordt de brij ongeveer een half uur verwarmd tot zo'n 25 graden.

 

Hierna gaan de geplette olijven op een ronde katoenen schijf. De pasta wordt automatisch verdeeld en gecentreerd door een paal met gaten waardoor de olijfolie weg kan vloeien als er geperst gaat worden. Er liggen 5 katoenen schijven op elkaar met olijvenpasta ertussen. Hierna gaat er een stalen plaat op. Net zo lang totdat de pasta op is of de paal met gaten vol is.

 

OlijvenpastaAls er genoeg platen op de kar liggen wordt de kar naar de pers gebracht.

 

Het persen zelf neemt tussen een half uur en 3 kwartier in beslag. Het bewerken van de olijven heeft dan al zo'n anderhalf uur in beslag genomen. Langzaam wordt de druk van de hydrolyse pers opgevoerd naar 400 bar. Het vocht wat hierdoor uit de olijven komt word opgevangen en valt via een pijpje door een zeef in een bak. De olijfolie drijft boven op het water, wat zich ook in grote mate in de olijven bevind.

 

Het persen van olijvenAls de olijvenpasta is leeg geperst wordt de druk van de pers afgehaald. (De uitgeperste pulp wordt opgevangen en weer verkocht aan bedrijven. Deze bedrijven bewerken de pulp waardoor er nog meer olie uit de pulp gehaald kan worden. Deze olie wordt ook wel geraffineerde genoemd. Echter vermengt met een bepaald percentage van echte extra vierge olijfolie mag deze olie verkocht worden als extra vierge olijfolie.)

 

De bak gevuld met water en olijfolie wordt nu naar de centrifuge gebracht.

 

Indien er meerdere persen gebruikt worden voor een persoon, zal men wachten met het verwijderen van het water totdat alle olijven pasta geperst is.

 

Als er voldoende vloeistof voorradig is zal de centrifuge gevuld worden met de vloeistof. In de centrifuge zal de zuivere olijfolie gescheiden worden van het water. Dit proces duurt ongeveer een half uur. Het water wordt afgevoerd via het riool. De extra vergine olijfolie wordt opgevangen in een bak. Zoals te zien valt op de foto met een mooie groen gele kleur.

 

Centrifuge

 

 

Indien u het plukken (elk jaar begin november) van de olijven een keer mee wil maken dan kunt u zich opgeven via de website van huishurenitalie.nl